Mijn reactie op excuses van de Koning

De Telegraaf vroeg mij gisteren een reactie op de excuses die de Koning maakte aan het begin van zijn reis naar Indonesië: „Voor geweldsontsporingen van Nederlandse zijde in die jaren wil ik hier nu, in navolging van eerdere uitspraken van mijn regering, mijn spijt uitspreken en excuses overbrengen”, zo zei de koning tegen president Joko Widodo. „Dit doe ik in het volle besef dat de pijn en het verdriet van de getroffen families generaties lang voelbaar blijven.”

Op de website van de krant staat vandaag een deel van wat ik gezegd heb in een lang artikel: 
“Hoewel de oma en ooms en tantes van Harry Mertens juist door Indonesische vrijheidsstrijders werden vermoord, is hij evengoed blij met de excuses van Willem-Alexander. ,,Het is goed dat Nederland eerlijk kijkt naar haar eigen geschiedenis en daar verantwoordelijkheid voor neemt.”
Wel vindt hij dat er meer aandacht moet komen voor wat Indonesiërs zelf hebben uitgehaald. ,,Mijn moeder heeft daar als 13-jarig meisje gewoon haar hele familie verloren, alleen omdat ze een Nederlandse achtergrond hadden. Het is in ieder geval heel belangrijk dat er aandacht komt voor wat er zich überhaupt allemaal in Indonesië heeft afgespeeld, aan beide kanten.”
,,Hopelijk komt er nu ook meer aandacht voor de Indische Nederlanders. Want terwijl mijn moeder in zekere zin nog begrip had voor wat de Indonesiërs haar familie hebben aangedaan, gezien de eeuwenlange Nederlandse kolonisatie, had ze eigenlijk meer onbegrip voor de kille ontvangst in Nederland zelf. Zij heeft zich nooit echt welkom in Nederland gevoeld.””